3.11.2013

(Opinpolku 4,) Adsorptio ja etikkahapon tarkistaminen



Tässä opinpolku-tehtävässä harjoittelemme yksikköprosesseja adsorptio, sekoitus ja neutralointi.

Adsorptio on fysikaalinen prosessi, jossa kaasumainen aine (tai neste) muodostaa ohuen kalvon kiinteän aineen pintaan. Tyypillisin esimerkki adsorption hyötykäytöstä on aktiivihiilisuodatin. Aineen pinnassa olevat atomit ja molekyylit eivät ole kaikilta tahoilta viereisten atomien tai molekyylien ympäröimänä, ja siksi niillä on käyttämättömiä valenssi- tai muita vetovoimia, joilla ne voivat kiinnittää vieraita molekyylejä. Adsorption voimakkuus riippuu sekä adsorboivasta aineesta että adsorboituvasta aineesta.

1 Työn suoritus

1.1 Naoh Valmistus & tarkistaminen

Työn ensimmäisessä vaiheessa laskimme paljonko kiinteää NaOH:ia pitää punnita jos valmistamme 250 ml 0.1 molaarista NaOH-liuosta. Valmistimme liuoksen tarkasti ja tarkistimme sen molaarisuuden titraamalla. Käytimme titrauksessa kalumvetyftalaattia jota punnitsimme erlenmeyer kolveihin. Kolveihin lisättiin 50ml kuumaa vettä jotta kaliumvetyftalaatti liukeni. Lisäksi erlenmeyer-kolviin laitettiin 3 pisaraa fenolftaleiini-liuosta joka toimi indikaattorina. Titrasimme NaOH:in kolme kertaa jotta saimme tarkat tulokset rinnakkaismäärityksillä.

NaOH:in tarkistus titraamalla.

Teimme myös 0.02M laimennoksen väkevyydeltään tunnetus NaOH-liuoksesta.

1.2 Etikkahapon laimentaminen & tarkistaminen

Kun valmistettu NaOH-liuos oli tarkistettu, valmistimme 0.25M etikkahappoliuoksen. Katsoimme väkevää etikkahappoa sisältävän pullon kyljestä tiheyden ja moolimassan. Näiden avuilla laskimme paljonko pipetoimme väkevää etikkahappoa laimennokseen. 

Väkevän etikkahapon pipetointi.

Kun liuos oli tehty, se piti tarkistaa titraamalla aiemmin tarkistetulla NaOH-liuoksella. Indikaattorina toimi sama fenoliftaleiini-liuos.

Etikkahapon tarkistaminen.

1.3 Adsorptio

Kun NaOH oli tarkistettu ja laimennettu 0.02M vahvuiseksi ja etikkahappo tehty ja tarkistettu aloitimme adsorption mittaamisen. Punnitsimme kuuteen pieneen erlenmeyeriin n.500mg aktiivihiili-jauhetta.

Hiilen punnitus erlaan.

Sen jälkeen erloihin lisättiin vettä työohjeessa annetun määrän mukaisesti. Erlet oli numeroitu mikä auttoi taulukoinnissa. Kun vesi oli lisätty erlaan jossa oli aktiivihiiltä, lisäsimme jokaiseen eri määrän 0.25M etikkahappoa.

Veden lisääminen byretistä tarkasti.
Kun vesi ja etikkahappo oli lisätty, suljimme erlat korkeilla ja kiinnitimme ne sekoittajaan. Annoimme seoksen sekoittua noin 30 minuuttia jonka jälkeen erlat suodatettiin. 

Kaikista suodoksista tehtiin 2 20ml kokoista näytettä joihin lisättiin fenoliftaleiiniä 3 pisaraa ja titrattiin 0.02M NaOH-liuoksella. Tässä vaiheessa oli yhteensä 12 titrausta. Otimme lukemat ylös ja aloimme laskemaan tuloksia. 

Tulokset näet raportistani klikkaamalla tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

En vastaa blogiin jätettyihin viesteihin säännöllisesti, joten tämä ei ole hyvä paikka minulta kysymiseen.