4.12.2013

(YksPros. 2) Saippuan valmistaminen






Työn tarkoitus

Työn tarkoituksena on valmistaa saippuaa, erilaisia rasvoja ja lipeää käyttäen. Saippua on kemialliselta koostumukseltaan rasvahappojen natriumsuola, jota tehdään rasvoista tai öljyistä keittämällä niitä emästen (kuten natriumhydroksidin) kanssa 80–100 °C:n lämpötilassa. Tässä työssä kuitenkin tein saippuan 40-50 asteen lämpötilassa.

Työn suoritus

Työn ensimmäisessä vaiheessa keräsin kaikki tarvittavat välineet pöydälle niin, että ne olivat helposti saatavilla. Myös vuoka oli valittu valmiiksi. Aloitin punnitsemalla rasvat dekantterilasiin rasva kerrallaan ja aina rasvojen punnitusten välillä vaa'an taaraten.

Rasvojen punnitus (kookosrasva dekassa).
Kun kaikkia rasvoja oli punnittu oikea määrä, punnitsin lipeää eli natriumhydroksidia (NaOH) ja sekoitin sen 50 millilitraan kylmää vettä.

Lipeän punnitus.
Kun lipeä oli punnittu ja sekoitettu veteen, annoin sen jäähtyä. Sillä välin kun NaOH-liuos viileni sulatin rasvat lämpölevyllä samassa dekassa johon punnitsin ne. Kunnes NaOH-liuos oli alle 50 asteista (mutta yli 40) ja sulaneen rasvan lämpötila sama, sekoitin ne keskenään. 

NaOH-liuos ja sula rasva sekaisin.
Kun lisäsin NaOH-liuoksen sulaneeseen rasvaan, sen väri vaaleni hieman. Sekoitin seosta lasisauvalla noin 15 minuuttia. Tuona aikana seoksen rakenne muuttui hieman paksummaksi. Sen jälkeen kaadoin seoksen muottiin jäähtymään.

Jäähtynyt seos muotissa.

Tehostin jäähtymistä hieman laittamalla muotin aukinaisen ikkunan eteen. Kun seos oli jäähtynyt, sen pinnalle jäi ohut kerros öljymäistä ainetta. Työssä piti myös kokeilla miten saippua toimii verrattuna kaupalliseen tuotteeseen.


Vertailuna minulla oli vain koulun nestemäinen saippua joka saattoi olla hieman parempi, vaikka ero on vaikea huomata kun ei ole asiaan perehtynyt. Mielestäni valmistettu saippua toimi hyvin ollakseen itse tehty. Lisäksi tuoksu oli miellyttävä ja rakenne oli kiinteä. Ainut huono puoli oli rasvainen kerros jäähtyneen saippuan päällä, mutta se olisi voitu välttää vähentämällä rasvan tai lisäämällä hieman lisää lipeää.

Työ raportin näet tästä klikkaamalla.

3 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Hei!
    Millä sait tuoksun saippuaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoksua en lisänny ollenkaan vaan oli se omasta mielestäni ihan miellyttävä tuollaisenaan. En tiedä miten tuoksua (hajua?) kuvailisin... Rasvainen? :D

      Poista

En vastaa blogiin jätettyihin viesteihin säännöllisesti, joten tämä ei ole hyvä paikka minulta kysymiseen.